Afval in Coevorden 2017-05-23T17:42:18+01:00

Veranderingen in afvalinzameling in de gemeente Coevorden

In juni verandert de manier waarop we in de gemeente Coevorden met afval omgaan. Bijna elk huishouden in een laagbouwwoning (geen appartement) ontvangt een nieuwe, grijze container voor restafval met een lichtgrijze deksel. De oude grijze container krijgt een PMD-sticker en wordt PMD-container: voor de inzameling van Plastic en Metalen verpakkingen en Drankenkartons. De inzameling van PMD met zakken gaat stoppen. Op deze website lees je alles over de veranderingen.

Nieuwe afvalkalender per juli 2017

Eind juni ontvangen alle huishoudens in een laagbouwwoning (geen appartement) een nieuwe afvalkalender. Vanaf maandag 3 juli begint de nieuwe inzameling. Omdat je vaste inzameldag kan veranderen, adviseren we je om de nieuwe afvalkalender goed te bekijken.

Waarom veranderingen?

Ook Coevorden streeft naar een duurzaam afvalbeheer, waarbij zoveel mogelijk grondstoffen door bronscheiding uit het afval wordt teruggewonnen. Dit doen we in het kader van hoogwaardig hergebruik.

Nog steeds bestaat een groot deel van het afval dat je in de grijze restafvalcontainer doet uit herbruikbare en dus waardevolle grondstoffen. Een inwoner van Coevorden gooit jaarlijks ongeveer 260 kg afval weg in de grijze container. Maar liefst 160 kg daarvan bestaat uit grondstoffen zoals oud papier, plastic en metalen verpakkingen, drankenkartons, glas, textiel en gft. Slechts de resterende 100 kilo bestaat uit materiaal dat echt onbruikbaar is en de verbrandingsoven in moet.

Landelijk is afgesproken om in 2020 de hoeveelheid huishoudelijk restafval te willen  verminderen tot uiteindelijk maximaal 100 kilo per inwoner per jaar en het afvalscheidingspercentage te verbeteren naar uiteindelijk minimaal 75 procent. Deze landelijke ambities zijn door de gemeenteraad van Coevorden als uitgangspunt vastgesteld in de beleidsnotitie Van Afval Naar Grondstof in 2020.

Er is in Coevorden dus nog werk aan de winkel om de doelstellingen te behalen.

Vrijwilligheid PMD-container

Het gebruik van de PMD-container is vrijwillig. Veel inwoners hebben om deze container gevraagd. Wil je de PMD-container niet? Neem dan contact op via telefoonnummer 0800 – 10 50 (gratis) tijdens kantoortijden. Je krijgt nog steeds de nieuwe container voor restafval, maar er wordt een afspraak gemaakt wanneer de oude container op een later moment bij je wordt opgehaald. Je kunt je PMD dan kwijt op de milieustraat van Area of bij een van de sorteerstraten.

Vernieuwing sorteerstraten bij grotere supermarkten

Nabij de grotere supermarkten in de gemeente Coevorden worden de bestaande sorteerstraten (glas en textiel) vernieuwd en uitgebreid met een perscontainer voor PMD (Plastic en Metalen verpakkingen en Drankenkartons) en een container voor papier. Nieuw is dat al deze containers ondergronds worden geplaatst. Daardoor wordt het straatbeeld fraaier en is scheiden dicht in de buurt nog gemakkelijker.